Bedrijfsovername financieren

Welke mogelijkheden zijn er om je bedrijfsovername te financieren?

Bij een bedrijfsovername financiering komt veel kijken. Welke mogelijkheden zijn er om bedrijfsovername te financieren?

Financieringsvormen die veel  voorkomen bij bedrijfsovernames zijn een banklening, investeerders, een microkrediet en crowdfunding. Ondernemers combineren meestal verschillende financierings­mogelijkheden (de financieringsmix). De bank kan bijvoorbeeld een deel van de bedrijfsovername financieren, de koper zelf financiert een deel en de verkoper leent de rest van de overnamesom aan de koper.

Een achtergestelde lening is een lening van de verkoper. De verkoper kan door een achtergestelde lening een overname die eerder niet mogelijk was, mogelijk maken.

Bij de bedrijfsoverdracht komen veel verschillende financieringsconstructies voor. Laat je tijdig informeren door een financieel specialist of door Next Steps.

Bedrijf verkopen - Bedrijf kopen - financiering

Aandelentransactie of een activa/passiva-transactie

Bij een besloten vennootschap kun je kiezen tussen twee type transacties: een activa/passiva-transactie en een aandelentransactie.
Bij een activa/passivatransactie leg je vast wat je precies  wel en niet overneemt. Hier wordt dan een overnamesom voor betaald. Voorbeelden zijn de activiteiten van het bedrijf en het klantenbestand. Bij een aandelentransactie worden alle aandelen van het bedrijf overgenomen, met daarbij alle bezittingen, schulden, rechten en verplichtingen.

Earn-out regelingen

Met een earn-out regeling wordt een deel van de overdracht pas later betaald. Meestal worden van te voren omzet- of winstdoelen afgesproken waarbij delen van de overnamesom in de jaren daarna worden voldaan. Een voordeel voor de koper is dat hij/zij niet de gehele overnamesom in een keer hoeft te betalen, voor de verkoper is het nadeel dat het niet zeker is of het daadwerkelijk betaald gaat worden.

Winstrecht

Bij bedrijfsovernames maakt de koper soms een afspraak over winstrecht. De verkoper behoudt een paar jaar het recht op een percentage van de winst. De overnamesom wordt gefinancierd, het winstrecht is een deel van de gerealiseerde winst en hoeft niet gefinancierd te worden.

Meer informatie nodig over de mogelijkheden van financieringen?

We maken graag een afspraak!

Ben jij zelf klaar om je bedrijf te verkopen? En is je bedrijf verkoopklaar? Of zijn punten waardoor de waarde op korte termijn verhoogd kan worden?

Toets: is je bedrijf verkoop klaar?

Veel gestelde vragen

Hier vind je enkele van de meest gestelde vragen over het financieren van een bedrijfsovername. Heb jij verder nog vragen? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.
Hoe kan ik een bedrijfsovername financieren met een lening?

Een zakelijke lening is een gebruikelijke manier om een bedrijfsovername te financieren. Je benadert een bank of andere financiële instelling en vraagt een financiering aan om het bedrijf te kopen. Dit is een optie als je een sterke kredietgeschiedenis hebt. Het bedrijf dat je wilt overnemen moet dan wel een goede staat van dienst hebben. Het nadeel is dat je rente over de zakelijke financiering moet betalen. Deze rente kan behoorlijk hoog zijn. Daarnaast moet je mogelijk een onderpandgarantie geven om de financiering veilig te stellen.

Hoe kan ik een bedrijfsovername financieren met hulp van de verkoper?

In sommige gevallen is de verkopende partij bereid om een deel of de volledige aankoopprijs te financieren. Dit is een optie als je problemen hebt met het krijgen van een lening van een bank of andere financiële instelling. Financiering van een bedrijfsovername door de verkoper is ook geschikt als je niet veel contant geld bij de hand hebt. Het nadeel van deze vorm van financiering is dat de voorwaarden van de verkoper mogelijk niet zo gunstig zijn. Ook moet je onderhandelen met de verkoper om een betalingsplan te bedenken. Deze nadelen dien je goed af te wegen als je in zee gaat om een financiering bedrijfsovername van een verkoper te verkrijgen.

Hoe kan ik een bedrijfsovername financieren met durfkapitaal?

Neem je een snelgroeiend bedrijf met aanzienlijk potentieel over? Dan kun je mogelijk financiering krijgen van een durfkapitaalbedrijf. Durfkapitaal is een optie als je het bedrijf snel en agressief wilt laten groeien. Je moet in dit geval bereid zijn om een aanzienlijk percentage van het bedrijf op te geven in ruil voor de overnamefinanciering. Je dient ook nauw samen te werken met de durfkapitaalinvesteerders om ervoor te zorgen dat je aan hun verwachtingen voldoet.

Hoe kan ik een bedrijfsovername financieren met private equity?

Private equity-firma’s zijn gespecialiseerd in investeringen in gevestigde bedrijven. Vaak met als doel de prestaties van het bedrijf te verbeteren en de waarde te verhogen. Bij een bedrijfsovername van een solide bedrijf is een private equity mogelijk bereid om de overname te financieren. Je moet bereid zijn om een aanzienlijk percentage van het bedrijf op te geven in ruil voor de financiering. Ook dien je nauw samen te werken met deze investeerders om ervoor te zorgen dat je aan hun verwachtingen voldoet.

Wat zijn de voor- en nadelen van de financieringsopties hierboven?

In termen van voor- en nadelen heeft elke financieringsoptie zijn eigen unieke voordelen en nadelen. Contant geld is de eenvoudigste en gemakkelijkste optie. Dit is echter niet voor iedereen haalbaar. Leningen zijn een gebruikelijke keuze maar de rentetarieven zijn hoog en je moet rekening houden met onderpand. Verkopersfinanciering is de juiste optie als je problemen hebt met het krijgen van een lening. De voorwaarden zijn bij verkopersfinanciering vaak minder gunstig dan bij een lening. Durfkapitaal en private equity zijn geweldig voor snelgroeiende bedrijven. Je moet echter wel bereid zijn een aanzienlijk percentage van het bedrijf op te geven in ruil voor de overnamefinanciering. Uiteindelijk hangt de financieringsoptie die je kiest af van jouw specifieke situatie en het bedrijf dat je wilt overnemen. Wij geven je daarin een grondig advies.

Wat zijn de mogelijke nadelen van durfkapitaal bij een bedrijfsovername?

Het is vermeldenswaardig dat durfkapitaalbedrijven soms zeer agressief zijn bij het financieren van bedrijfsovernames. In sommige gevallen gebruiken deze investeerders hun financieringsmethoden om hun bedrijfsovernames te “kannibaliseren”. Dit betekent dat ze een meerderheidsbelang in het bedrijf nemen en die zeggenschap gebruiken om groei en winstgevendheid te stimuleren. Dit gaat vaak ten koste van de bestaande eigenaren en het managementteam van het bedrijf.

Wat is het doel van durfkapitaal bij een bedrijfsovername?

Durfkapitaal kan verschillende doelstellingen hebben, zowel positief als negatief. Het is negatief wanneer de durfkapitaalonderneming zich richt op het maximaliseren van het eigen investeringsrendement in plaats van het opbouwen van een duurzaam bedrijf. Daarom is het belangrijk om de voorwaarden van een financieringsovereenkomst met een durfkapitaalverstrekker zorgvuldig te bestuderen. Door grondig onderzoek te doen minimaliseer je het risico dat het overgenomen bedrijf wordt “gekannibaliseerd” door een durfkapitaalbedrijf.

Wat is de mening van Next Steps over het lenen van geld voor een bedrijfsovername?

Het is belangrijk op te merken om niet meer te lenen dan je je kunt veroorloven. Te veel schulden aangaan om de aankoop van een bedrijf te financieren brengt risico’s met zich mee. Je komt in de problemen als het bedrijf niet zo goed presteert als verwacht. Voordat je schulden aangaat voor de financiering van een bedrijfsovername is het belangrijk om de financiële situatie van het bedrijf zorgvuldig te analyseren. Wij vinden ook dat een realistisch plan op om de lening terug te betalen gewenst is. Het is ook een goed idee om samen te werken met een financieel adviseur of accountant. Zij helpen je om de risico’s te beoordelen en een weloverwogen beslissing te nemen.

×

Stel je vraag

Klik op het contact hieronder om een vraag via Whatsapp te stellen.

×