Bedrijf kopen - Next Steps

Bedrijf kopen

Een ander bedrijf kopen? Wij helpen met de juiste keuze met een goede koopsom.

Next Steps begeleidt ondernemers bij het zoeken naar een geschikte onderneming ter overname, inclusief in de onderhandeling gunstige voorwaarden en koopsom. Een bedrijf kopen doe je via Next Steps.
Een goede reden om een bedrijf te kopen is groei, buy-and-build. De onderneming groeit daardoor snel, krijgt meer schaalgrootte. De klantenkring kan groeien, en daarmee de omzet en winst. Een voordeel bij het kopen van een goed lopend bedrijf is dat de business snel geïmplementeerd kan worden.

Management Buy-In

Regelmatig komen (ex) ondernemers bij ons met een zoekvraag (Management Buy-In). Na een oriëntatie helpen we je graag verder: een zoekprofiel wordt opgesteld, een short en long list gemaakt, kandidaten benaderd.
Bij een geschikte kandidaat stellen we een waardering op van het te kopen bedrijf inclusief een bedrijfsanalyse. Na de onderhandelingen volgt de juridische afwikkeling en due diligence: het boekenonderzoek. Als financiering noodzakelijk is, zoeken we naar de juiste financiering die past bij de ondernemer.

Een eerste schatting van de waarde van je bedrijf kan je zelf berekenen met de online tool:

Direct bedrijfswaarde berekenen

Veel gestelde vragen

Hier vind je enkele van de meest gestelde vragen over het kopen van een bedrijf. Heb jij verder nog vragen? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.
Is een bedrijf kopen verstandig?

Er zijn momenten dat je als ondernemer voor moeilijke de keuze staat. Van scratch af aan beginnen? Nieuwe toevoegingen aan je bedrijf doen? Zélf opbouwen? Een onderneming of activiteiten kopen die je versneld naar je doel helpen? Door een bedrijf te kopen maak je sneller stappen omdat je al voor een bestaande onderneming kiest. En als je goed je due dilligence doet dan is het kopen van een bedrijf een winstgevende exercitie.

Hoe kun je groots doorgroeien met een bedrijf?

Je kunt doorgroeien met je bedrijf door middel van partnerschappen, joint ventures en fuseren. Ook kun je een bedrijf kopen. Dit zijn allemaal opties die mogelijk zijn. Ambitieuze ondernemers houden de touwtjes zelf in handen en bepalen hun eigen groei. Het kopen van een bedrijf biedt in zo’n geval uitkomst.

Wat zijn redenen om een bedrijf te kopen?

Er zijn genoeg redenen om een bedrijf te kopen. Een aantal veel voorkomende zijn: je wilt versneld uitbreiden, je gaat naar het buitenland om te ondernemen, je gaat een aanpalende markt op of voegt een dienst of product toe aan je assortiment. Wat ook de redenen zijn, het zijn goede redenen om te sparren met Next Steps. Wij helpen je graag met het kopen van een bedrijf.

Weten jullie bij Next Steps hoe het aankopen van een bedrijf werkt?

De founders van Next steps hebben in het verleden de afweging om een bedrijf te kopen zelf moeten maken. Dat deden zij toen voor hun eigen bedrijf. En wij helpen ondernemers nu met dezelfde keuze die wij toen moesten maken (zie ervarings fact sheet). Wij weten wat de voor- en nadelen zijn van het kopen van een bedrijf. Ook weten wij wat het vergt om dit proces van kopen helemaal zelf op te pakken. We weten ook dat veel ondernemers worstelen met de vraag “zelf doen of uitbesteden”. We helpen je de afweging te maken tussen zelf doen of het uit handen geven van het koopproces.

Fungeren jullie ook als sparringpartner bij het kopen van een bedrijf?

Jij kiest en bepaalt. Wij sparren en begeleiden je in dit proces. We sparren met je over de synergievoordelen en schaalvoordelen. Jij zet ze op een rij. Wij helpen je met kwantificeren. Zo maak jij de beste afweging. Dat is belangrijk voor het succes van de koop.

Begeleiden jullie ook bij het aankoopproces?

Nu alles afgewogen is gaan we met kennis ‘de boer op’ om de juiste bedrijven te identificeren. We passen en meten en zoeken de beste fit om te kopen. We benaderen potentiële kandidaten om hun bedrijf te kopen. We maken een long list, short list en spreken die met je door. Bij een geschikte kandidaat stellen we een waardering op van het te kopen bedrijf inclusief een bedrijfsanalyse. Als financiering noodzakelijk is dan zoeken we naar de juiste financiering. Tenslotte begeleiden we je met de due dilligence en onderhandelen tot een eindbod. Ons werk houdt op als de handtekening onder het overnamen of koopcontract is gezet en er is afgerekend. Dan begint jou grote klus om waar te maken wat we vooraf berekenden.

Hebben jullie verstand van het kopen van een bedrijf van een bekende?

Vaak ken je je je overname target allang (je zit tenslotte ‘boven op je markt’). Juist dan is een goed koopproces het halve werk. Geen oude jongens krentenbrood en geen bochtjes afsnijden tijdens het koopproces. Vorm en inhoud zijn van tweeën één. De over te nemen partij kijkt mee en baseert zijn oordeel t.a.v. de deal ook op het proces en professionaliteit. Een goed koopproces geeft vertrouwen in een goede afloop en een optimaal begin van de integratie en samenwerking.

Hoe staat het met jullie ondersteunend netwerk tijdens een bedrijf kopen?

We hebben een uitgebreid netwerk die vooraf de fiscaliteit, financiering en juridische aspecten van de deal met je doorloopt. Zij stellen e.e.a. op schrift en adviseren je op de deelgebieden waarin zij specialist zijn. Een lage verkoopprijs van het bedrijf met geen garanties en mogelijke boetes is niet perse een goede deal.

Volgen jullie ook markten waarin ik kan kopen?

Next Steps volgt ook een aantal markten. Daar willen we specialist op worden. Dat zijn markten die veel in beweging zijn en markten waarop we onze sporen al verdienden. Markten bewegen door energietransitie, digitalisering en e-commerce en switch in sales kanalen, klimaatverandering en artificial intellingce.

Daarnaast consolideren markten en dat geeft altijd weer kansen voor nieuwkomers. Voorbeelden van markten in beweging zijn oa:

 • Retail – ecommerce
  Coolblue, Picnic, Amazon, Blokker
 • Installatie branche
  Schaalvergroting door toenemende eisen aan technische kennis en complexiteit van systemen. De loodgieter op de hoek is niet altijd de beste keuze
 • Energieopwekking
  Vroeger kwam energie uit een grote energiecentrale. Nu is elk huis en fabriek zijn eigen energiecentrale met energie opslag en soms distributie.
In welke markten hebben jullie echt ervaring?

Markten veranderen continu en door internet en globalisering steeds sneller. De consultants van Next Steps hebben zelf een brede marktervaring, specifiek in:

 • zakelijk dienstverlening
 • telecom
 • life sciences
 • communicatie (reclame, marktonderzoek buro’s etc)
Wat betekent Buy&Build bij het kopen van een bedrijf?

Een goede reden om een bedrijf te kopen is groei, buy-and-build. De onderneming groeit daardoor snel en krijgt meer schaalgrootte. De klantenkring groeit snel en daarmee de omzet en winst. Een voordeel bij het kopen van een goed lopend bedrijf is dat de business snel geïmplementeerd kan worden.

Werken jullie ook met Management Buy-In ?

Regelmatig komen (ex) ondernemers bij ons met deze zoekvraag (Management Buy-In). Na een oriëntatie helpen we je graag verder. We stellen een zoekprofiel op. We maken een short en long list en we benaderen kandidaten.

Moet ik afspreken wanneer de uittredende DGA vertrekt

Als je een kleinere onderneming aankoopt met de eigenaar nog aan het roer. Spreek dan helder af wanneer hij of zij het bedrijf verlaat. Dit is voor zowel de strategische koper als de vertrekkende directeur-grootaandeelhouder (DGA) van belang. Zorg dat de onderneming en alle relevante kennis op een goede manier wordt overgedragen. Er is vaak geen ruimte voor twee kapiteins op het schip.

Hoe werkt het na de deal?

Next Steps is niet verantwoordelijk voor het slagen van de integratie. Wel weten we dat een goed proces tot en met aankoop bepalend is of je een vliegende start maakt met de integratie en realisatie van de voordelen. Bedrijven die gefocust zijn en elk proces door en door kennen hebben meestal succes van de aankoop. Dit zien we vaak al gedurende het aankooptraject gebeuren.

Is een integratieplan bij het kopen van een bedrijf verstandig?

Een integratieplan is een must bij een overdracht tussen een ondernemer en strategische koper. Dit is voor zowel de koper als verkoper absoluut een aanrader. Je hebt te maken met twee culturen en werkwijzen. Onderschat de verschillen daarin niet.

Wanneer kan ik contact met jullie opnemen

Bel of mail ons en wij maken met veel plezier een afspraak. Dan bespreken we jouw casus uitgebreid en ga je al naar huis met meer duidelijkheid.

×

Stel je vraag

Klik op het contact hieronder om een vraag via Whatsapp te stellen.

×